Falla NaJordana

  • 2019-Cabecera07
  • 2019-Cabecera05
  • 2019-Cabecera06
  • 2019-Cabecera04
  • 2019-Cabecera01
  • 2019-Cabecera08
  • 2019-Cabecera02
  • 2019-Cabecera03

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

LLIBRET 2019

   

UNA SETMANA FALLERA DE VIE EN ROSE

Una vegada passades les festes de les falles 2019 i amb certa perspectiva, ens disposem a fer balanç d'una setmana fallera repleta de moments emocionants i records que mai no podrem oblidar.

Sense faltar el 7 de març a la cita anual amb el Consell Valencià de Cultura, des que la nostra Associació cultural fóra premiada l'any 2002 amb la Medalla d'or d'esta entitat, una delegació de Na Jordana encapçalada pels nostres representants 2019 acudia a la recepció amb Jesús Huguet i uns altres components que a més de col·laboradors i col·laboradores habituals de Na Jordana són amics i amigues.

Després del crit de “Totes som rosses!” la nit del 8 de març, que va servir per a coronar a Verónica Bartual com Regina del casal de l'exercici; va arribar el dia 9 i a les 9 de la nit, en la falla número 9, moment en què presentàvem a mitjans de comunicació i col·laboradors i col·laboradores de Na jordana, el nostre programa de festejos i el llibret, guanyador del primer premi de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana a la promoció i ús del valencià a la ciutat de València. L'acte, conduït per l'escriptora Marta Querol, va servir per a desgranar davant els mitjans i els col·laboradors i col·laboradores de la publicació, els continguts desenvolupats amb París i la seua relació amb València com a teló de fons. L'endemà, la comissió va gaudir de l'acabat de batejar “Trofeu Ximo Aparisi” (tradicional concurs de paelles Jordaner) acompanyats d'amics i amigues i dels i les estudiants del programa “On fire” en col·laboració amb la Universitat CEU-CH. Eixe mateix matí, Toni Pérez avançava, acompanyat per la bona climatologia que ens va acompanyar fins a la nit de la cremà, la plantà de “París ben val una falla”; amb Kiki i Amy presidint ja la Plaça de la République (antiga del Portal Nou).

Entrats en els dies grans de les festes falleres, obríem la setmana amb la recollida del primer premi del llibret en el Palau dels Arts i rebent al Consell Local d'Immigració i interculturalitat acompanyats de representants de JCF, en la persona de Toni Pla, i de la regidoria de cooperació al desenvolupament i immigració, els qui van ser atesos per la nostra vicepresidenta de Recursos Dolores Atienza. La nit del 13 de març vam gaudir de la ja tradicional ronda fallera, en la qual més de la meitat de la comissió es va desplaçar al llarg d'una ruta per les falles de la secció especial per a observar com avançaven els treballs de la plantà. El dijous 14 de març, els nostres representants infantils, Claudia Guillén Bartual i Guillermo Villena Romero, acompanyats de la delegada d'infantils, van acudir a recollir, a la ja clausurada Exposició del Ninot, “Fil roig”; el ninot infantil que suposava la guinda del pastís del treball que Miguel Hache i Reyes Pe estaven ultimant en la plaça. Al matí següent “Fils” es mostrava impecable i disposada a ser immortalitzada en les il·lustracions dels xiquets i xiquetes de la falla en el ja tradicional concurs de dibuix que fomenta la creativitat i l'esperit artístic dels nostres infantils.

Amb l'arribada del ninot “La reine des années folles (homenatge a Joséphine Baker)” a les mans de la fallera major de Na Jordana 2019, Diana Rey Pajares i el president, Pere Borrego Pitarch; donava començament oficialment la nit de la plantà. Entregades les recompenses de JCF i de règim intern, a les dotze en punt, i a l'ordre de la fallera major de València, vam encendre la carcassa que al costat d'altres 370 comissions; punt d'inici a la setmana fallera amb el ja consolidat acte de l’alba de les falles. Sota un cel il·luminat per la llum de la pólvora, culminava en forma el nostre París de ficció i quedava vist per a sentència de nou en horari rècord, amb tota la nostra comissió envoltant la falla acompanyats de la xaranga al so de La Madelon.

El 16 de març, obrim les portes d'un recinte que no va deixar d'estar replet fins al dia 19 a pocs minuts del tancament. Els colors de la nostra falla, els seus magnífics acabats, el divertit i enginyós guió i la possibilitat de retratar-se en la nostra particular guillotina i emular a peu de falla a la parella d'enamorades del coronament; van fer de la nostra falla una de les més, si no la més visitada, de l'exercici faller. Entre els visitants, com no, la il·lustre i habitual visita del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig Ferrer; l'excel·lentíssim alcalde, Joan Ribó, acompanyat d'alguns membres del seu equip; així com la visita de la tinent d'alcalde, Sandra Gómez; el cantant Alfred García; els ministres José Luis Ábalos i Pedro Duque; la directora general d'À Punt, Empar Marco; i els presentadors Eugeni Alemany i Carolina Ferre. Van ser molts els grups, associacions i col·lectius que ens van triar per a les seues tradicionals activitats paral·leles en la setmana fallera, persones conegudes i de prestigi, així com artistes reconeguts que no van voler perdre's el treball de Na Jordana per a 2019. Des d'ací volem agrair-los la seua vista, les seues paraules traslladades a la comissió pels que van exercir d'amfitrions a la seua arribada i el seu inapagable exemple tant a us que estan en el món de les falles com als quals es dediquen altres labors, com la cultura en general, la integració social, l'atenció a la diversitat i la solidaritat.

Coneguts els veredictes dels jurats de falles, i deixant a banda les opinions particulars, podem dir que pràcticament els objectius estaven complits. Als premis del concurs de presentacions, de director, actors i actrius i llibret, li sumàvem el segon premi d'enginy i gràcia, repetíem l'agredolç cinqué premi per a la falla i rebíem el sisé per a la nostra proposta infantil.

Matins de cercaviles, vermut, xarangues, mascletà i nits d'algaravia, disfresses, actuacions i festa; en les quals s'oblidava el dolor de peus, la falta de somni i la incomoditat del pentinat. Tot això suposava, cada dia, la recompensa a un intens any de treball i sacrifici que només té sentit si s'entén perquè es viu esta festa. De la mateixa manera, vam acudir a ofrenar flors a la Mare de Déu dels Desemparats la nit del 18 de març, a la Mare de Déu del Carme el dia 19 i i vam celebrar la tradicional missa de Sant Josep en homenatge als i les que desgraciadament ens han deixat al llarg d'estos anys. A més d'una impressionant “traca correguda” el matí del 18 en la nostra demarcació.

Va arribar el moment àlgid, la catarsi de les falles, i les nostres falleres majors van encendre la metxa del foc purificador que envoltava en flames tot allò que havíem denunciat públicament durant 4 dies i que només tenia sentit si era enviat al implacable foc d'on mai havia d'haver eixit. Amb els compassos de la Marsellesa, costum relatat per Vicente Blasco Ibáñez per a acompanyar este acte a finals el segle XIX i himne de la llibertat per antonomàsia –i més apropiat que mai per la temàtica parisenca del nostre cadafal- es consumien totes dues falles per a donar lloc a l'esperit que crearà els projectes d'un nou any; perquè cremem art per a construir nou art!

Bones falles 2020.

Representants

Monuments

Tirant de Lletra