Imprimeix

¿POR QUIÉN DOBLAN LAS CAMPANAS?

Sessió inaugural de la XIV edició de la lectura col·lectiva “Tirant de lletra”

Amb la solemnitat i el protocol que sempre han singularitzat la sessió d’obertura de la seua lectura col·lectiva, Na Jordana ha engegat la XIV edició del “Tirant de lletra” segons les previsions.

El campanar de l’antic convent del barri, hui Museu Centre del Carme, combatiu i  exigent pel desinterès patrimonial (que no mercantilista)  de les institucions sacres o laiques davant el seu avançat estat de deteriorament, però també ple de joia per acollir al seu recer un aplec cultural ja degà, no ha deixat de repicar al llarg d’una jornada en què la comissió ha tornat a fer palesa la seua capacitat de convocatòria.

Fallers i falleres un any més han bescanviat la roba tradicional dels dies de festa per vestir-se a la moda cortesana del quatre-cents i en cercavila i als sons de música medieval han acudit a l’esmentat lloc de trobada que, engalanat amb pendons i escuts dels llinatges valencians dels temps de Martorell, ha acollit les primeres lectures.

Després depresentar oficialment el programa d’activitats i de ferconéixer a alguns personatges més emblemàtics de la novel·la, en versió del Reader’s Digest, l’alcaldessa de Paterna,Elena Martínez; la fallera major de València de 2014, Carmen Sancho de Rosa i també la de Carcaixent de l’any vinent, Cristina Chulià, junt al cantautor Feliu Ventura, l’actor i director d’escena Carles Sanjaime  i els representants de Na Jordana 2015: Aina Errando, Natàlia Berjón i Guillem Borrego han llegit als assistents el preàmbul de la novel·la de novel·les per excel·lència.

Tot seguit,  el màxim responsable executiu de la Falla, Pere Borrego, ha pres l’ús de la paraula per a convidar a tothom a fer poble en només sis jornades d’una manera tan senzilla com és la de reunir-se per a llegir, per a  escoltar, per a conviure i, al capdavall, per a compartir col·lectivament tot allò que ens unix als valencians, perquè el diàleg és la millor arma que  actualment pot brandir el nostre poble per a lluitar amb coratge, tal com feia Tirant, contra el desgavell que ha acabat per enfonsar-lo allà on es troba.

Josep Franco i Martínez, docent, traductor i reconegut i llorejat escriptor suecà amb una sòlida i llorejada  trajectòria com a novel·lista de ficcions de caire històric, sempre ambientades al passat o al present de les nostres terres,  ha intervingut com a pregoner amb un discurs en el qual ha mostrat conéixer bé  el Tirant i Na Jordana i on com a fill de la Sueca de Baldoví, de Serrano i de Fuster ha expressat que Festa, Cultura i Tolerància no sempre estan renyides a la vista de la línia d’actuació d’aquella que ha considerat com “la seua falla” i que la sàtira fallera i eixe xic de mala bava que és tret distintiu dels monuments jordaners també està present en l’obra de Martorell, on la poc ortodoxa manera d’obrar de molts personatges secundaris ens recorda reprovables maneres d’obrar d’alguns dels dignataris nostrats.

L’obertura, però, d’enguany, com el nostre patronímic ha tingut el nom de dona. Sis veus excepcionals han cantat i ballat per Estellés on els poemes del fill de Burjassot a ritme de malaguenyes, cançons de batre, boleros, albades, jotes i havaneres han sigut interpretats, cantats i/o ballats per sis músiques de veu virtuosa. Eva, Lola, Mª Amparo, Sílvia, Merxe i Patxi s’han i ens han emocionat, tot i recordant, que com a Na Jordana, ací les pariren i ací estan, treballant per fer que els nostres arrels mai no es perguen.

I després d’una copeta de cava, tres tocs secs de més de campanes, públic, convidats, lectors, representants i fallers han escampat cap a casa.

{oziogallery 632}