8_LLENGUA.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

FALLES 2018… LLIBERTAT! 

Una vegada passades les festes de les falles 2018, i amb certa perspectiva, ens disposem a fer balanç d'una setmana fallera repleta de moments emocionants i records que mai no podrem oblidar.

Tot començava els primers dies de març, amb l'esperada renovació de Toni Pérez a tan sol dos dies de l'arribada de les primeres peces de la falla a la plaça del Portal Nou. Notícia que va ser acollida amb alegria pels fallers i falleres de la comissió, que es trobaven en la demarcació celebrant el ja tradicional concurs d'arrossos (en el qual els i les joves de Na Jordana compten amb un palmarès de tres victòries ininterrompudes).

Sense faltar a la cita anual amb el Consell Valencià de Cultura, des que la nostra Associació cultural fora premiada l'any 2002 amb la Medalla d'or d'esta entitat, una delegació de Na Jordana encapçalada pels nostres representants 2018 acudia a la recepció amb En Santiago Grisolia, En Jesús Huguet i d’altres components, que a més de col·laboradors i col·laboradores habituals de Na Jordana ja són amics i amigues.

Va arribar el dia 9 i a les 9 de la nit, en la falla número 9: presentàvem a mitjans de comunicació i col·laboradors i col·laboradores de Na jordana, el nostre programa de festejos i el llibret, guanyador del primer premi de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana a la promoció i ús del valencià en la ciutat de València. L'endemà, va ser un matí dedicat als nostres fallers i falleres d'honor i una vesprada de jocs, inclosa la segona edició de JordaChef, per als més menuts i les més menudes del casal, que posava el fermall d’or a un cap de setmana preludi de la gran festa.

Entrats en els dies grans de les festes falleres, obríem la setmana amb la recollida del primer premi del llibret en el Palau de les Arts i amb una ronda fallera en la qual més de la meitat de la comissió es va desplaçar al llarg d'una ruta per les falles de la secció especial per a observar com avançaven els treballs de la plantà. El dimecres 14 de març, els nostres representants infantils, Anna María Nave Fullana i Oliver Martínez Castelló, acompanyats de la delegada d'infantils, van acudir a arreplegar, a la ja clausurada Exposició del ninot, “la dóna nodridora”, el ninot infantil que suposava la guinda del pastís del treball que els germans Jesús i Juan José García Pérez estaven ultimant en la plaça. Al matí següent “Donetes a tota màquina” era ja al carrer, impecable, disposada a ser immortalitzada en les il·lustracions dels xiquets i xiquetes de la falla en el ja tradicional concurs de dibuix que fomenta la creativitat i l'esperit artístic dels nostres infantils.

Amb l'arribada del ninot “Llibertat en les aules” de les mans de la fallera major de Na Jordana 2018, Nuria Llopis Borrego i el president, Pedro Borrego Pitarch, donava començament oficialment la nit de la plantà. Lliurades les recompenses de JCF i de règim intern, va tenir lloc l'homenatge amb l'escut d'or de la comissió a Joan Benavent, col·laborador habitual, faller i membre actiu de Na Jordana Teatre, que ha estat a càrrec de les coreografies de totes les nostres intervencions artístiques. A les dotze en punt, i a l'ordre de la fallera major de València, vam encendre la carcassa que junt a altres 370, va estar el tret d’eixida per tal d’iniciar la setmana fallera amb el ja consolidat acte de la nit de l’albà. Sota un cel il·luminat per la llum de la pólvora, Llibertat prenia forma i quedava vista per a sentència de nou en horari rècord.

El 16 de març, obriem les portes d'un recinte que no va deixar d'estar replet fins al dia 19 a pocs minuts del tancament. Els colors de la nostra falla, els seus magnífics acabats, el divertit i enginyós guió i la possibilitat de deixar missatges de llibertat van fer de la nostra falla una de les més -si no la més visitada- de l'exercici faller. Entre estos visitants, com no, la il·lustre i habitual visita del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, En Ximo Puig Ferrer, l'alcalde, l’excel·lentissim En Joan Ribó, acompanyat de tots i totes els regidors i regidores del seu grup municipal, així com la inesperada visita particular del president de la Junta Central Fallera, En Pere Fuset. Van ser molts els grups, associacions i col·lectius que ens van triar per a les seues tradicionals activitats paral·leles en la setmana fallera, persones conegudes i de prestigi, així com artistes reconeguts que no van voler perdre's el treball de Na Jordana per al 2018. Des d'ací volem agrair-los la seua vista, les seues paraules traslladades a la delegació que els va rebre i el seu impagable exemple tant dels que estan en el món de les falles com d’aquells que es dediquen a altres activitats, com la cultura en general, la integració social, l'atenció a la diversitat i la solidaritat.

Coneguts els veredictes dels jurats de falles, i deixant de costat les opinions particulars, podem dir que pràcticament els objectius estaven complits, als primers premis del concurs de presentacions, de director, actors i actrius, i llibret; afegiem el tan preat primer premi d'enginy i gràcia, que restava el sabor amarg del cinquè premi per a la falla i el dècim primer per a la infantil. 

Matins de cercaviles, vermut, xarangues, traca correguda, mascletà i nits d'algaravia, disfresses, actuacions i festa, en les quals s'oblidava el dolor de peus, la falta de somni i la incomoditat del pentinat. Tot açò suposava, cada dia, la recompensa a un intens any de treball i sacrifici que solament té sentit si s'entén perquè es viu esta festa. De la mateixa manera, ofrenàrem novament flors a la  Mare de Déu dels Desemparats, a la Mare de Déu del Carme i celebràrem la tradicional missa de Sant Josep homenatge als i les que desgraciadament ens han deixat al llarg d'estos anys.

Va arribar el moment àlgid, la catarsi de les Falles, i les nostres falleres majors van encendre la metxa del foc purificador que tornava en flames tot allò que havíem denunciat públicament durant 4 dies i que solament tenia sentit si era manat a la calor de l’avern d’on mai havia d'haver eixit. Amb els compassos de la Marsellesa, costum relatat per Vicente Blasco Ibáñez per a acompanyar este acte a finals el segle XIX i himne de la llibertat per antonomàsia, es consumien ambdues falles per a donar lloc a l'esperit que crearà els projectes d'un nou any, perquè cremem art per a construir nou art!.

Bones Falles 2019.

{oziogallery 675}

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra