UN BETLEM SOSTENIBLE

Per Nadal fem botellot!

“En dies de cors oberts, t’obrim de bat a bat les portes del nostre cau”

Na Jordana et mostra:

Un BETLEM que ha aplicat la regla de les tres R amb la finalitat de  fomentar la reducció del consum i el reciclatge i la reutilització dels envasos de vidre.

Una creativa instal·lació que transforma la deixalla en objecte artístic o ornamental i el producte seriat i de consum en una  divertida i sofisticada peça únic

Un muntatge que tracta de sensibilitzar sobre l’hàbit del reciclatge com a acte responsable i necessari si no volem malmetre el medi ambient.

Una proposta pintoresca i costumista que recrea el naixement i l’ambient nadalenc arreu del món, perquè els valors i principis de la sostenibilitat han de ser universals.

Un treball 100 % artesanal  que ha comportat:  escarbar en contenidors; buidar cellers, porxes i baguls; regatejar al rastre; demanar souvenirs als més viatgers; donar la llanda als amics; emmagatzemar; treure lloc on no hi havia; posar a remulla i desetiquetar envasaments; classificar botelles per mesures i colors;  tenyir aigua amb colorants; picar guix i salar-lo; tallar vidre i aprendre tècniques com el decoupage; documentar-nos en moda tradicional d’abast mondial i sobretot...imaginar!

Un mediàtic BETLEM de visita obligatòria per al públic familiar quan arriben les festes de Nadal

No et talles i vine a vore el nostre Betlem de vidre!

*105 metres quadrats de superficie

* 600 figures

* Més de 6.000 botelles

* 640 bombetes incandescents

Un any més l’Associació Cultural Fallera NA JORDANA © et convida a visitar el Betlem que els seus components han elaborat.

Des de l’any 2005 este col·lectiu ha aconseguit conferir la seua particular empremta a esta manifestació artesanal vinculada al cicle festiu de Nadal tot i oferint propostes sempre originals i diferents, sense perdre en cap moment la intenció bàsica que la tradició betlemística comporta, ni la relació d’allò que oferix amb el propi context festiu nadalenc.

En el Betlem d’enguany s’han inserit figures elaborades a partir de botelles de vidre classificades pel seu color en cinc grups: verdes, blaves, opaques, color àmbar o transparents, estes últimes amb més possibilitats ornamentals pel fet de possibilitar l’opció de ser reemplenades amb líquids i colorants, sorra, virutes, sal o guix de colors.  Varetes de vidre soldades amb silicona han servit per a configurar-ne les extremitats superiors i bombetes incandescents (d’eixes que a Europa ja no es fabriquen per contindre una mínima pero dolenta quantitat de mercuri) han sigut habilitades com a caps tot i perdent el seu tarannà nociu per a adquirir força decorativa.  El paper, la tela, la llana, el punt de ganxo, la passamaneria, les llàgrimes de llàntia,  boletes de vidre, enganxines i altres elements han permés  conferir-les un aspecte humà i caracteritzar-les d’acord amb la indumentària tradicional del país al qual es pretén que representen. El propi disseny industrial de la botella o l’etiqueta de marca original també han ajudat a l’hora d’asignar-les una nacionalitat concreta.

Fins a 32 nacionalitats (l’espanyola segmentada en figures representatives de 9 comunitats autònomes diferents) són representades per mitjà de botelles, envasament que també constituïx la base per a la construcció d’alguns dels més cèlebres monuments d’arreu del món que les contextualitzen com ara: la catedral moscovita de Sant Basili; Santa Sofia de Constantinopla; el Taj Mahal, la porta de Brandeburg, l’Atòmium, l’Estàtua de la Llibertat o el Tower Bridge londinenc.

Els  principals  passatges evangèlics del Naixement del Messies transcorren dins d’un imaginatiu context cosmopolita d’abast internacional, en el qual la nova missió del redemptor no és altra que la d’educar a totes les cultures i societats a ser més sostenibles.

Potser el secret d’este Betlem és que no té secret.

“Reviu les tradicions de Nadal i els costums valencians amb Na Jordana, sempre de forma enginyosa i diferent”.

 

EXHIBICIÓ

HORARI DE VISITES:

Del 9 de desembre de 2013 al 4 de gener de 2014

Laborables: de 17.00 a 21.30 h.

Festius: de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 21.30 h.

Tancat les vesprades dels dies 24 i 25 de desembre i el matí d’Any Nou.

(Visites concertades amb grups)

 

Entrada lliure i gratuïta

S’admitixen donatius

(Estrena’ns o tempta amb nosaltres la Sort Grossa de Nadal o del Xiquet)

 

Pots trobar-nos  a:

Salvador Giner, 9-baix.

46003 València

Tel. 96 391 40 32 .