5_ TRADICI.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

DE FESTA EN FESTA (navidades por un tubo)

Un any més, el betlem més ORIGINAL de la ciutat de València

El cicle de Nadal conforma un conjunt molt articulat de festejos a les nostres terres. Comprén pràcticament dos mesos, des del dia de sant Nicolau (6 de desembre) fins la Candelera (2 de febrer), i al llarg del qual s'embasten amb tota naturalitat les tradicions canòniques i apòcrifes sobre la Nativitat de Crist, amb un seguit de supervivències paganes vinculades al solstici d'hivern. La nostra proposta d'enguany vol representar un tot així d'orgànic, mitjançant la figuració d'un orgue, sense dubte l'instrument musical més lligat a les pràctiques litúrgiques i religioses dins de la tradició cristiana occidental. Un instrument d'una complexitat constructiva ben evident, i amb unes possibilitats harmòniques inigualades, capaç d'expressar alhora algunes de les cimeres de la producció musical culta des del Barroc fins als nostres dies, sense deixar de fixar i canalitzar les propostes d'arrel popular que es lliguen a les festes nadalenques.

Al nostre territori, cap orgue més cèlebre que el de Sollana, del qual es deia que tenia els tubs fets de canya. Ací hem adaptat la llegenda de tan singular instrument al cartó, potser encara menys apte en termes de sonoritat, pero indubtablement expressiu pels propòsits de la transmissió d'un missatge efímer de festa i gaubança en estos dies de celebració entranyable.

A les seccions cilíndriques associades a l'orgue, mentre el mític organista d'aquella localitat de la Ribera del Xúquer fa sonar tan improbable instrument, apareixen les escenes acostumades a tota representació domèstica dels misteris nadalencs, segons la tradició anà ampliant l'austera descripció bíblica. Com a complement, també hi estará present una ampla selecció d'obres de referencia al voltant del misteri del naixement de Jesús, des dels diversos corrents artístics que se n'han fet ressò. Mes no tot és religiositat, formal o popular, a les celebracions nadalenques. Un bon grapat de pràctiques enterament profanes, que van des de la loteria fins als balls de cap d'any, tot passant per cavalcades, àpats i asguirlandos. En resum, Na Jordana propasa enguany una aproximació integral i orgànica, malgrat el seu deliberat caire imperm gaanent, a l'Harmonia Nadalenca, tantes voltes desitjada com tantes altres frustrada. Perquè, què seria del Nadal sense la cerca utòpica de l'harmonia entre els éssers humans com a revulsiu al ferotge individualisme de l'era postmoderna? Als sons acordats que ixen dels tubs del nostre orgue de cartó, celebrem eixe intent d'un món millor peral futur immediat.

Enguany, NA JORDANA, t’oferix una exhibició que et mostra:

  • Les possibilitats estetiques que deriven del gramatge, el gruix, la densitat i el calibre dels embalatges, envasos i els tubs de cartó o de cartonet reciclats.
  • Una col·lecció d'artesanals diorames de caixa, que ens mostren per un forat, les principals tradicions i ritus dels dies festius de Nadal.

En definitiva, la teua Falla de sempre et presenta, dins de la línia mampresa des de 2005 pel col·lectiu que ha aconseguit conferir la seua particular empremta a esta manifestació artesanal vinculada al cicle festiu de Nadal, tot i oferint propostes sempre originals i diferents, sense perdre en cap moment la intenció básica de la tradició betlemística, ni la relació d’allò que ofereix amb el propi context valencià.

En dies de cors oberts t’obrim de bat a bat les portes del nostre cau i et proposem gaudir a mansalva d'estes festes.

 

HORARI DE VISITES

Del 10 de desembre de 2017 al 4 de gener de 2018

Laborables: de 17.00h a 21.00h.

Dissabtes i festius: de 10.00h a 14.00h i de 17.00h a 21.00h.

Tancat: La vesprada del dia 24 de desembre i els matins del dia de Nadal i d’Any Nou.

Entrada lliure i gratuïta.

S’admeten donatius i si ens compreu loteria per als sorteigs de Nadal o del Xiquet, millor!

Pots trobar-nos a:

Salvador Giner, 9-baix, 46003 València

Tel. 96 391 40 32.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. ; www.najordana.es

#betlemnajordana; #najordanamola

Seguix-nos: Twiter: @najordana.es

Busca’ns: Facebook (Falla Na Jordana)

 

 

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra