8_LLENGUA.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

NA JORDANA RET HOMENATGE A RICARDO RUBERT

Fa cinquanta anys, l’artista Ricardo Rubert Andrés [Burjassot, 1923- Granada, 2001] alçà a l’enclavament més emblemàtic del cap-i-casal una falla revolucionària: Nuevo Caballo de Troya o Cadacual y su caballo de Troya. De manera ben simbòlica, amb l’enorme i mític èquid de l’Odissea plantat al bell mig de la ciutat, l’enginyós creador explicità la seua pròpia voluntat de transformar, des de dins, l’estètica fallera, de transitar per la frontera de l’Art, i així superar localismes a l’hora d’abordar arguments, temes i trames de vocació universal. 

En eixe sentit, la innovació temàtica i formal actuà com un modern virus troià, entrant a dintre del sistema per tractar d’alterar-lo, de mobilitzar les forces que salvaguardaven i salvaguarden l’odre estètic – i, per tant, polític– per tal de neutralitzar-lo

L’objectiu d’aquella revulsiva experiència, malgrat l’acceptació general que tingué la falla, no va arribar a arrelar. Per poder expressar lliurement i públicament la seua capacitat creativa, l’artista hagué de lluitar contra un poder tan inevitable i ineludible com la “tradició”, i ho feu amb la dignitat de qualsevol heroi grec, contravenint allò establert amb passió (pathos) i amb orgull o rebel•lia (hybris). El seu destí, per tant, fou alhora tan fatídic com el del protagonista de qualsevol tragèdia clàssica: el càstig i la mort de tota una trajectòria fallera, que no professional.

Un decalustre després de la fita, NA JORDANA ret homenatge a aquell monument i al seu autor, convertint el Cavall de Troia en el tòtem que aglutina la seua proposta conjunta de falla gran i infantil “Odissea”, que realitza el Grup creatiu Ítaca . Un leit-motiv de tostemps recreat amb la mateixa llibertat i originalitat de què el mestre va fer ús i que pretén també transformar la Festa actual des de dins, amb les úniques eines que la comissió coneix: l’esforç, la implicació, l’ esperit crític i el compromís.

1) GRUP CREATIU ÍTACA: Ramón Pla, Joan S. Blanch, Manolo Garcia, Javier Álvarez-Salas Salinas, Sergio Penadés, Jesús I. Catalá, Josep V. Llopis, Vicent i Pere Borrego

{oziogallery 555}


FOTOGRAFIES: ARXIU NA JORDANA I MANOLO GARCIA.

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra