4_CULTURA_a.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

JOAN S. BLANCH: UN ARTISTA POLIÈDRIC

Inauguració de l’exposició “Tirant de Blanch” i taula rodona sobre l’artista dins de la XIV edició del Tirant de Lletra

Ahir 5 d’octubre vora cent cinquanta persones s’aplegaren a la seu social de Na Jordana per prendre part en l’acte inaugural de la mostra antològica de caràcter gràfic organitzada per l’Associació Cultural Fallera Na Jordana per retre homenatge a l’artista de la seua falla infantil d’enguany, Joan S. Blanch, un dels pocs creadors  relacionats amb el món de la Festa, que ha aconseguit crear escola i aportar una personalíssima empremta estètica i tècnica dins de l’àmbit dels cadafals infantils.

Amb la que per a alguns és la seua obra d’autor més rotunda, Conviure, que Na Jordana va tindre la sort d’acollir el 2014, l’artista acomplí vint anys de militància ininterrompuda en la secció Especial de les falles infantils, categoria a la qual accedí tan sols un any després de dedicar-se professionalment a la construcció de falles.

A través de més de quaranta pannells amb imatges de cadascun dels seus cadafals recolzats per esbossos, ninots i grups escultòrics procedents de les col·leccions d’aquelles comissions per a les quals havia treballat l’artista, així, com de particulars o entitats com la Regidoria de Cultura i Festes Populars de l’Ajuntament de València o el Gremi Artesà d’Artistes Fallers, Na Jordana oferí una visió retrospectiva que feia palesa l’evolució del mestre des dels seus orígens fins a l’actualitat.

La carismàtica presència de l’artista (poc donat a prendre part en compareixences públiques o mediàtiques d’estes característiques), constituí tot un reclam per als admiradors o seguidors del seu treball, que es concentraren amb puntualitat a les portes de la seu social de Na Jordana.

La inauguració corregué per compte del propi Blanch i dels representants de Na Jordana de 2015 Aina Errando Calleja, Natàlia Berjón Colomer i Guillem Borrego Monforte. El president de l’executiu faller, Pere Borrego Pitarch, com a comissari de la mostreta, conduí la primera visita guiada ambientada amb el tema de Serrat “Ara que tinc vint anys”.

Amb la presència de components de la majoria de comissions per a les quals havia treballat Joan, de la família de l’artista, de col·legues i col·laboradors  i dels mitjans que cobrixen informació fallera, l’acte proseguí amb la projecció de l’àudiovisual “Imatges en el record”, que amb més de 400 imatges feia una carrera de fons per la trajectòria de Blanch.

El president de la comissió considerà Blanch un “Tirant”, un adalid de l’estètica de la Festa i explicà a la concurrència el per què d’una retrospectiva monogràfica sobre un creador que era patrimoni de les Falles.

Tot seguit es constitiuí la taula rodona moderada pel periodista de l’Agència Efe i membre de l’Associació d’Estudis Fallers, Joan Castelló Lli, qui introduí a la resta de ponents que la constituïen i que havien sigut convidats a participar-hi per Na Jordana per tal d’oferir una visió conjunta sobre el mestre i la seua producció des dels diversos ámbits de  les seues competències.

L’ex –president de JCF i regidor de l’Ajuntament de València, Félix Crespo Hellín; el faller de Serrans- Pl. dels Furs Ximo Berlanga; el periodista d’Onda Cero Ràdio, Salvador Peiró; l’artista faller, Moisés Alarcón; l’il·lustrador i col·laborador de Joan Blanch, Ramón Pla i el coordinador de la web “Seguidors de Joan Blanch”, Carles Rosaleny, conduïts pel moderador, comentaren com van descobrir Joan, quina relació van mantindre amb ell i quins han sigut i són  els mèrits del creador per a haver esdevingut tot un referent en el món de l’estètica de les Falles Infantils.

El fermall de l’acte va córrer per compte del propi Blanch qui, emocionat feu un discurs on agraí a Na Jordana el fet de considerar-lo mereixedor d’aquell tribut, així com  l’esforç realitzat per reunir de forma tan coherent els vestigis del seu caminar professional  o el fet d’haver aixoplugat a tots aquells que al llarg de la seua trajectòria li havien ajudat o havien contribuït a reeducar-lo i a forjar-se una personalitat pròpia. De tots ells feu un detallat  inventari, en el qual destacà la tasca desenvolupada al respecte per la seua dona, Amparo i confessà que l’acte havia aconseguit revifar la seua creativa “ànima morta”.

Els representants de Na Jordana de 2015 van fer-li lliurament  de l’original de la imatge de marca de l’exposició, obra de Ramón Pla, i prometeren fer-li entrega del retrat en fang que per a l’exposició realitzà l’escultor, Sergio Penadés en finalitzar esta exhibició, que podrá ser visitada fins al dia 9 d’octubre en horari de lectura.

{oziogallery 633}

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra