7_AVANTGUARDA.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

NA JORDANA A JOAN S. BLANCH

Inauguració Exposició: “Tirant de Blanch: + de 20 anys fent falletes especials”.

Molt Bona vesprada a tots i a totes, benvinguts a NA JORDANA i gràcies per la vostra assistència a l’acte inaugural d’esta mostreta expositiva dedicada a Joan S. Blanch dins de les activitats que enguany giren al voltant de la XIV lectura col·lectiva del Tirant de lletra. Després d’haver fet esta cursa de fons a través de les imatges i figures que ens il·lustren la trajectòria del mestre, us convidem, com a preàmbul a la taula rodona que tot seguit començarà, a contemplar un àudiovisual molt més complet en matèria d’imatges sobre la producció de Joan. Presteu, per tant, atenció a este vídeo que recrea l’ahir i l’ara de Blanch en més de 400 instantànies.

Amb la vostra presència hui, no únicament esteu testimoniant el vostre recolzament a una iniciativa d’esta comissió, sinó que també feu palesa la vostra admiració, confiança, estima, reconeixement o amistat a l’artista al qual està dedicada la mostreta antològica que li hem perpetrat.

Una mostreta que hem organitzat amb nocturnitat i traïdoria, és a dir, a esquenes de l’artista a qui pretenem retre homenatge, coneixent-lo com el coneixem. De segur que haver-li consultat  el seu parer a l’hora de realitzar una exposició d’estes característiques ens hauria reportat la seua negativa immediata, sent com és, una persona poc donada a afalacs més enllà d’aquells que puga suscitar el seu quefer i el seu treball.

Però aquells que més se l’estimen en el plànol íntim, personal o professional ens alentaren a no defallir en l’intent i d’ahí el meu agraïment a tots aquells i aquelles que l’heu fet possible.

En primer lloc a Amparo, la seua dona, còmplice i mestra de secrets. En segon lloc  a les comissions de Serrans-Pl. dels Furs, Progrés-Teatre de la Marina, Doctor Manuel Candela-Beatriu Tortosa, Mossén Sorell-Corona, l’Antiga de Campanar i Exposició, així com a la Regidoría de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers que, a través d’alguns dels seus components, ens han facilitat els ninots que, en conjunt, ens han permés il·lustrar l’evolució técnica del mestre i, per descomptat, a tots aquells Fotògrafs que ens han cedit imatges i als meus companys de comissió que han fet possible este projecte.

Amb tota la modèstia, hem tractat de fer una exposició antològica sobre Blanch, sense la omnipresència de Blanch i per això, primer que res, sabent com és de metòdic, de pulcre, de minuciós, volem demanar-li disculpes si el resultat final d’este projecte en què ens hem implicat amb entusiasme, no ha aconseguit assolir la dignitat que la seua producció benmereix.

Per què una mostreta com esta?  Per diverses raons:

Perquè considerem a Blanch un Tirant, un adalid de l’estètica fallera que mai no defallix en la seua lluita constant per aportar constantment solucions tècniques o temes alliçonadors per als menuts.

Perquè cal contribuir a la normalització mediàtica de les falles infantils, encara a recer de l’interés que susciten els cadafals grans

I, per últim, perquè per a Na Jordana és un orgull comptar un any més amb un artista com ell, al qual considerem patrimoni de la Festa.

“Tirant de Blanch” és una antologia gràfica que pretén revisar fonamentalment a través de la imatge més de vint anys de ben fer. Només té com a suport documental el programa de mà on revisem I comentem les seues aportacions a la Festa, però l’homenatge al nostre artista no acaba ací.

Hui hem convocat al voltant del mestre representants de diversos segments de les Falles: artistes, fallers, periodistes, responsables politics i comunicadors, perquè des de l’àmbit de les seues competències puguen oferir-nos una visió conjunta de la seua aportació a les Falles.

Però en el nostre llibret de 2015 seran persones competents en   cadascuna de les matèries que Blanch ha abordat en els seus cadafals els que ens comentaran 20 de les seues falletes més emblemàtiques: esportistes, músics, metges, conservadors de museus, comunicadors, dibuixants, il·lustradors, historiadors, novel·listes, contacontes, politics, pedagogs i actors ens parlaran de l’interés didactic de les seues propostes, tot i contribuint a oferir-nos una visió integral de la seua trajectòria.

Aquest tribut de NA JORDANA a Blanch, més que un fet concret dins del “Tirant de Lletra” és, per tant, un tribut en el temps, pel que ha fet, pel que fa i pel que encara li resta per fer dins de l’àmbit de la festa de les Falles.

Gràcies Joan, gràcies Mestre i tota l’admiració de Na Jordana i també del món faller.

Pregue ara la presència a l’estrat dels nostres representants de 2015, així com la de Joan, perquè li facen entrega d’un dels dos obsequis recordatoris d’este acte: l’original de la caricatura del il·lustrador Ramón Pla, que ha sigut la marca d’imatge d’esta mostreta, la qual conjuntament amb el retrat en fang que ha realitzat Sergio Penadés li serà entregada en finalitzar l’exhibició.

Avant Joan, Aina, Natàlia i Guillem.

 

 

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra