3_ART.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

DES D'ARA JA HO SAP TOTHOM:

AINA I NATA SÓN FALLERES MAJORS DE NA JORDANA 2015

Proclamació de les falleres majors de la veterana comissió del Carme.

Al llarg de dos intensos caps de setmana consecutius, els fallers i les falleres de Na Jordana s’aplegaren a la seua seu social per fer pública proclama de l’inici del regnat d’aquelles que , de fet, ja són les màximes representants simbòliques per a les festes falleres de 2015: Aina Errando Calleja i Natàlia Berjón Colomer. En ambdós emotius i entranyables actes estigueren presents tant  els representants de la Federació de Falles de la Secció Especial, com els de l’Agrupació de Falles del Barri del Carme.

L’acte de proclamació d’Aina tingué lloc el capvespre del dia de Tots Sants, una emblemàtica fita per a la besnéta d’un dels fundadors de l’etapa actual de la trajectòria jordanera. L’1 de novembre, la joia  i l’ambient festiu propis  de la Fira de Cocentaina (terra amb la qual la nostra FMV mai no ha perdut els arrels heretats per via materna) s’escamparen des de l’Alcoià fins a l’Horta i la que és component activa de la filà contestana dels Cavallers de LLúria, esdevingué “Midons” o digníssima dama objecte de les trobes de Pere Borrego Pitarch, com a president del col·lectiu.

Abans, però, tingué lloc l’emotiva acomiadada de Begoña Miller Jiménez com a  fallera major del col·lectiu durant el proppassat any per part del president,  qui volgué palesar el seu modèlic regnat, abans de repassar les instantànies més emblemàtiques d’un any que ja forma part de la història de la comissió, per mitjà d’un audiovisual. La  fallera tingué unes emotives paraules per als companys de falla i ben especialment per a aquells familiars i companys de representació que fins als darrers moments li havien procurat un exercici intens i ple de positives vivències.

I així fou com arribà el moment culminant de la nit, l’estona d’Aina. La fallera que, sobtadament, va assabentar-se del seu nomenament un 3 de setembre i de qui, Pere destacà  la seua nissaga jordanera, la seua il·lusió per la festa, la seua estima per la llengua i pel teatre,  la seua implicació o el seu esguard, eixa mirada que encuriosida es qüestionava allò que li restava per viure amb la millor resposta possible: un somriure. Un somriure ple de bonhomia que Pere destacà des del primer moments com un dels trets més emblemàtics del proper exercici faller.

Emocionada i serena, Aina agraí el vot de confiança que havia dipositat en ella la comissió on els seus besavis, els seus avis, el seu pare i els seus oncles havien conegut una forma ben particular de viure la Festa i d’on la seua tia-àvia, Francesca Oyonarte, havia sigut la primera fallera major infantil. Considerà la seua antecessora Bego, com tot un referent faller  a seguir i prometé esforçar-se per ser la fallera no sols de la falla que sempre havia dut al cor, sinó també de tots i cadascun dels seus fallers i falleres.

Natàlia i Guillem van ser els responsables de lliurar-li el buquet amb què, als acords de l’himne de Na Jordana conclogué la cerimònia que precedí a una gran Festa.

Natàlia Berjón Colomer  trià com a data emblemàtica per a la seua proclamació com a regina dels menuts de Na Jordana, el 8 de novembre. El casal de Na Jordana s’empeltà de festa, llepolies i llegendes per a acollir el debut més esperat de la fallera major d’enguany de la menudalla. Abans, però, xiquets i adults s’acomiadaren de Gemma dels Àngels Aparicio Rodríguez, la seua predecessora, qui estigué acompanyada fins a l’última estona pel seu company de comandament i falletes, Xavi Montero Mora. Un audiovisual i un discurs ple d’emotivitat, vivències i agraïments feu palès que, després d’un any de regnat Gemma ja era una doneta. El president de l’executiu, elogià fallereta i presidentet per l’entrega amb què s’havien lliurat a un any intens de Festa i, sense més preàmbuls, procedí al protocol de relleu .

Llavors, Guillem Borrego Monforte, president infantil de 2015, proclamà i augurà un any ple d’estima i emocions a la  que ja ha sigut la seua inseparable parella de festa i, per a no fer-ho més llarg,  l’expressà l’estima de tot el col·lectiu de fallerets i fallerots de Na Jordana amb un simbòlic  beset.

Fou també Pere el responsable de presentar a tothom “una fallera dolcíssima com la Nata”, una xiqueta desitjada i estimada per familiars i fallers. Cruïlla d’un respectuós mestissatge entre les cultures valencianes, lleoneses i xineses. El president dels majors destacà com  Natàlia simbolitzava l’aposta de Na Jordana per la multiculturalitat i per un modèlic exemple de sincretisme que  no havia fet que s’extingiren ni els arrels amb el barri del Carme (antic lloc de residència dels seus iaios materns) ni l’esperit de Na Jordana (d’on va ser fallera la seua mare Júlia, pels voltants dels anys huitanta).

De bell nou un audiovisual mostrà com de valenciana i fallera s’havia sentit Natàlia des què arribà a València abans d’integrar-se a Na Jordana.

Amb una vella i bonica rondalla oriental, la del iaio de la Lluna que lliga els nadons xinesos amb el fil roig de l’avenir, Nata, feu explícit que el seu destí li havia estat favorable en haver-li ofert la possibilitat de ser acollida per una família com la seua, que li havia educat en valors i li havia tramés el seu amor per la Festa, les nostres tradicions  i, sobretot, per Na Jordana, la comissió que des de feia un any li havia acollit amb els braços ben oberts. Fent gala del seu temple i el seu saber estar, des del primer moment demostrà ser digníssima representant dels menuts de nostra Falla. Amb el buquet que li lliurà Aina, enguany tot un model a seguir per a ella, culminà l’acte. Llavors començà la festa.

{oziogallery 643}

 

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra