CANTS DEL MAIG
A iniciativa de l'Associació Cultural Fallera Na Jordana i d'Alimara (Grup de danses de la Societat Coral El Micalet), amb la finalitat de recuperar certes tradicions en víes d'extinció i de fomentar l'esperit festívol a la nostra barriada, us proposem participar a la XVI Trobada de la "FESTA DEL MAIG" (MAYOS) una iniciativa creada al 2006.
La festa de la CREU DE MAIG, és una festa ben arrelada a la Comunitat Valenciana. Sens dubte el "MAIG" o "MAYOS" com eren denominats a les comarques castellano parlants, són una festa ancestral d'especial interés, entre altres coses, perqué han estat valorats com la primera celebració d'origen pagà que té lloc en arribar la primavera. Els festeigs consistien en la canta del denominat Maig/Mayo o càntic tradicional a les xiques fadrines-núvies o promeses per part dels més jóvens, encara qué amb un toc humorístic també es dedicaven a les dones casades, als sants i a les monges. Finalment el dia de la festa Grossa, la Mare de Déu n'esdevenia la principal destinatària.
La ronda es feia a poqueta nit i els portals de les cases de les fadrines s'engalanaven amb enramades. Era la tradició que les xiques agraïren el complit convidant als cantadors amb un licor i a pastes i a coques fines.
20,30h. INICI
CANTS DEL MAIG (Capella de la Mare de Déu del Carme. Església de la Santíssima Creu. Plaça del Carme.
ITINERARI:
EL MAIG A LA CREU (pla a de Santa Creu)
EL MAIG A LA MARE DE DÉU (columna de la Mare de Déu a la illeta del pont de sant Josep. Confluència amb la plaça del Portal Nou)
Penell de sant Gabriel (Campanar del Carme) Fotografía José Castillo