1_FUTUR.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

UNA FALLA EN UN BETLEM O UN BETLEM EN UNA FALLA

Des de fa setze anys l’Associació Cultural Fallera Na Jordana dins de la línia d’intervenció cultural i festiva que la caracteritza ha apostat per preservar la tradició betlemista, com a manifestació identitària dels valencians i les valencianes durant les festes nadalenques i ho ha fet deixant sempre la seua particular empremta en la confecció, muntatge i exhibició de naixements de lliure disseny.

Esta modalitat ha permès al col·lectiu oferir any rere any creatives i originals propostes i investigar les possibilitats plàstiques que ofereixen els més diversos materials, com ara: el cartró, la tela, el suro, la fusta i el paper.

La Covid-19, com altres sotracs que el poble valencià ha patit, a més de posar a prova la nostra capacitat de superació davant qualsevol adversitat, ens ha alenat a reinventar-nos i a reorganitzar-nos per tal que de bell nou pugueu gaudir d’una nova instal·lació, amb la dignitat de sempre i amb les necessàries mesures preventives.

Malgrat les circumstàncies, no podíem deixar passar un Nadal sense Betlem i a tal efecte hem concebut l’execució d’una instal·lació betlemista al voltant d’allò que des què encetàrem l’exercici és el nostre primordial objectiu: tornar a plantar la falla Miracle, el cadafal de 2020, que per qüestions de la pandèmia no vam poder desmuntar i que va ser cremat pels bombers seguint instruccions municipals.

Amb la il·lusió que ens caracteritza i amb la falla que no va ser i que pretenem que siga o amb il·lustracions de ninots i escenes que anys passats vam treure al carrer com a eix temàtic, hem transformat en figures i ambients de Betlem bona part dels esbossos que Carlos Corredera va dissenyar per a que el taller de Mario Gual la realitzara i, que ara, en un novell context, cobren nova significació i entitat.

És per això que us convidem a veure “Una falla en un Betlem o un Betlem en una falla”, proposta que hem preparat respectant les mesures establertes per l’autoritat sanitària, tal i com hem pogut, és a dir, de forma organitzada, però silenciosa i a distància en no poder-nos reunir per fer del procés creatiu i d’elaboració de la instal·lació un pretext més per a la sociabilitat i la convivència fallera.

Hem optat per la tècnica del retallable a l’hora de reproduir sobre paper i cartó personatges i escenes en diversos formats, seguint una tradició que a casa nostra es remunta 225 anys enrere.

I hem complementat l’exhibició d’este Betlem tan faller amb la de curioses peces de col·leccionista sobre la Nativitat (caixes de música, teatrinos, joguines, peluixos, discos, contes, cromos, figures, jocs de taula, articles de paperia, etc.) gràcies al suport del nostre col·laborador Jaime P. Balado. D’esta manera “Un fum d’antigalles per a evocar el Nadal” fa confluir l’esperit nadalenc de la infantesa de l’ahir amb l’esperit nadalenc de hui.

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra