3_ART.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORES

Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
 

XXI EDICIÓ “TIRANT DE LLETRA”

Del 1 al 9 d’octubre de 2021.

(AMB MOTIU DE LA COMMEMORACIÓ DEL DIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA).

 

Benvingut i benvinguda a la 20+1 edició del “Tirant de Lletra” que en vespres del 9 d’octubre organitza indefugiblement NA JORDANA. Un any més  us convoquem a la lectura col·lectiva del Tirant lo Blanc,  el clàssic més universal de les lletres valencianes, per fer palés que som un poble amb una cultura i una llengua pròpies que ens singularitzen i ens diferencien. Si en el segle XV la cultura va constituir la millor arma per convertir els valencians i les valencianes en un referent d’educació, coneixement, refinament i art arreu del món, pensem que a hores d’ara continua esdevenint la millor carta de presentació del nostre tarannà. La cultura ens fa superar diferències, ens unix i reunix i, sens dubte, ens fa lliures i membres d’una col·lectivitat i per això ens mostrem persistents any rere any. Llegiu, llegiu molt i si ho feu amb bona companyia molt millor.

La propassada edició, any de fastos (commemoració del 20 aniversari de la nostra proposta) i també de fites sanitàries nefastes, la Covid no va impedir la convocatòria online de la lectura ni tampoc que poguéreu seguir semipresencial o virtualment totes les activitats paral·lel·les que desplegàrem a través del nostre web www.tirantdelletra.com, revifat, implementat i actualitzat per sentir-nos més que mai a la vostra voreta.

Enguany, la transició a la normalitat ens permet fer un passet més enllà i desplegar algunes activitats d’esta 20 + 1 edició de forma presencial (amb les consabudes restriccions d’aforament  i mesures higièniques i sanitàries pertinents) i d’altres per mitjà de videoconferències. LLegiu amb atenció la programació, reserveu invitacions per a aquelles propostes que resulten del vostre interés, visiteu-nos, seguiu les retransmissions per streaming a través de la página web i, sobretot, reserveu dia i hora de lectura per llegir telemàticament amb nosaltres el Tirant

Un “Tirant de lletra” que enguany  vol adherir-se a la commemoració de L’ANY BERLANGA des del vessant més afí entre Na Jordana i el seu col·laborador i cineasta: les Falles. Exposicions de cartells d’àudiovisuals de ficció fallera realitzats per Vicent Lorenzo, un il·lustrador  amb un estil i una tècnica que l’emparenta amb la tradició de l’Escola Valenciana de Cartellistes; concerts que amb instruments tradicionals valencians ens faran reviure la banda sonora dels films de Berlanga; projeccions cinematogràfiques de pel·lícules inèdites on el director es convertí en intèrpret o una sonora tronada o exhibició pirotècnica adobaran i esguitaran les sessions lectores en homenatge a un realitzador valencià tan caústic, mordaç i irònic com les autèntiques Falles i un erotòman que es va confessar gran admirador de la sensualitat desbordant del Tirant.

Ja sabeu, veniu, descarregueu-vos el Zoom, seguiu-nos per Facebook, per Twitter, per Instagram, o pel web i  llegiu amb nosaltres, perquè en els nostres dies la lectura és un acte privat. Però en l’època del Tirant la possibilitat de llegir només era privilegi d’uns pocs i la lectura es feia en comunitat. Era una activitat conjunta. Els oients en gaudien i es reconeixien com a membres del grup humà en què participaven i amb el qual, junts, podien ser més que cadascun d’ells individualment.

Pere Borrego Pitarch. President Associació Cultural Fallera Na Jordana.

 

 

PROGRAMA  D'ACTIVITATS

Dimecres, 1 de setembre.

19.00h. “BERLANGA EN EL RECORD” 

Tribut al cineasta valencià que va ser col·laborador puntual de l’Associació Cultural Fallera Na Jordana durant els anys huitanta i noranta.

 • Berlanga també s’aturà a Na Jordana. Exhibició de pancartes amb cites textuals del cineasta i instal·lació de dos senyalitzadors a la plaça de Pere Borrego Galindo (antiga plaça de Na Jordana) i al carrer de Salvador Giner (seu social de Na Jordana) com a complement a la ruta Berlanga organitzada per la Xàrcia d’Oficines de Turisme  de l’Ajuntament de València, tot i incorporant a l’itinerari de visites guiades els enclavaments més genuïnament fallers relacionats amb el realitzador.
 • De Villar del Río al Carme. Paròdia teatral per a unes falles berlanguianes.
 • Per cada film un record. Afluixada de globus biodegradables amb els títols dels llargmetratges realitzats per Luis García Berlanga amb motiu de la plantà de la Falla Na Jordana, 2021.

Arxiu de vídeos disponibles al web https://tirantdelletra.com/

  

Divendres, 1 d’octubre.

20.00h. Seu Social de Na Jordana. (C/Salvador Giner, 9-baix)

 • PRESENTACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ DE LA XXI EDICIÓ “TIRANT DE LLETRA” ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ.
 • INAUGURACIÓ DE LA MOSTRA: “TIRANT DE CINE, TIRANT DE TELE, TIRANT DE VÍDEO, TIRANT DE WEB”. Exposició amb motiu de l’Any Berlanga  d’una col·lecció de cartells originals de l’il·lustrador VICENTE LORENZO inspirats en els següents àudiovisuals de ficció de temàtica fallera.

Nit d’albaes (M. Thous, 1925); Mientras arden las fallas (M. Monleón, 1929); La última falla (B. Perojo, 1940) ; Juzgado permanente (J.L. Romero Marchent, 1953); El último cuplé (J. de Orduña, 1957); La corista (J.M. Elorrieta, 1960); The boy who stole a million (C. Crichton, 1960); Agáchate que disparan (M. Esteba, 1968); Pecados conyugales (J.M. Forqué, 1969); La fallera mecánica (Ll. Fernández, 1976) ; Con el culo al aire (C. Mira, 1980); La maldición de la pantera rosa (B. Edwards, 1983); Demasiado fácil para ser fallera (S. Bolta, 1986);  Historias de hombres con  gabardina (Vicente C. Domingo, 1987); Él ángel de la muerte”/Brigada central (P. Masó, 1989); “Les falles”/Teresina S.A.(J. Milan-La Cubana, 1992); Misión imposible II (J. Whoo, 2000)Arroz y tartana (J. A. Escrivá, 2003); Superfallera (M. Valero, 2006-2007); Què bo ser un freak! (Producciones La Hormiga-Na Jordana, 2007); La fallera calavera (E. Aguilar Almodóvar); El desafío fallero (Antena Paranoica, 2008); “Antes de la noche del Fuck”/Archibald in Valencia (X. González, 2012); Paella Today! (C. Sabater, 2017).

Dates d’exhibició: Del 3 al 8 d’octubre de 18.00h a 21.00h. 9 d’octubre, d’11.00h. a 13.00h i de 18.00h a 21.00h

 

Dissabte, 2, d’octubre.

SESSIÓ D’OBERTURA DE LA XXI EDICIÓ* 

19.00h. Saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència (Diputació de València). C/ Corona, 36.

 •  PREGÓ DE BENVINGUDA A CÀRREC D’EUGENI ALEMANY.
 •  “BENVINGUT MR.BERLANGA”, CONCERT A CÀRREC DE LA COLLA DE TABALETERS I DOLÇAINERS “EL CUDOL”. Direcció: Antoni de la Asunción. Repertori: “Coplilla de las divisas”, Bienvenido Mr.Marshall (Jesús García Leoz); El verdugo (Miguel Asins Arbó); “Pasdoble” La vaquilla (Miguel Asins Arbó); “Suspiros austrohúngaros, La vaquilla (Miguel Asins Arbó); Plácido (Miguel Asins Arbó); “Los tres loritos”, París Tombuctú (Luis Mendo/Bernardo Fuster); Blasco Ibáñez (Luis Mendo/Bernardo Ferrer/R. García); Todos a la cárcel (Luis Mendo/Bernardo Ferrer)

 *Accés restringit per invitació. Seguint les instruccions emeses per les autoritats sanitàries. Retransmissió per streaming a través del lloc web “www.tirantdelletra.com”

 

Diumenge, 3 d’octubre.

18.00h. Seu Social de Na Jordana. 

 • PROJECCIÓ: TIRANT DE CINE, TIRANT DE TELE, TIRANT DE VÍDEO, TIRANT DE WEB: La presència de les Falles en els àudiovisuals de ficció.

 

Dilluns, 4 a dimecres 6 d’octubre i divendres 8 d’octubre.

De 19.00h  a 21,00h. 

 • LECTURES ONLINE* de l’adaptació dramatitzada del Tirant lo Blanc efectuada per Anna Marí, Josep Daniel Tormo i Josep Vicent Valero (CRIT), a partir de la versió prèvia de Joan Pellicer i Rosa Giner, que realitzaran els lectors i les lectores inscrits i inscrites prèviament, mitjançant el suport tècnic de la plataforma us.

*Les lectures dels capítols corresponents a cadascuna de les sessions, s’efectuaran cada vint-i-cinc minuts durant les dates previstes. Cada lector/lectora, haurà de descarregar-se al seu ordinador l’aplicació esmentada i comptarà d’avantmà amb un ID de reunió, un codi d’accés i el text de les seues intervencions que li será facilitat per Na Jordana. La comissió convidarà els lectors i les lectores inscrits a les sessions lectores programades cada dia i en cada franja horària. A tots els participants se’ls farà lliurament d’un obsequi per la seua col·laboració.

Inscripcions de lectura: Telefons: 639.89.22.18 i 699.15.58.66, whatsapp, Facebook. E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o el web “tirantdelletra.com”. Caldrà comunicar telèfon i e-mail del lector/lectora perquè l’organització puga establir contacte amb les persones inscrites.

Jornades de lectura, horaris i capítols:

 • Dilluns, 4 d’octubre: Capítols I al IX. Horaris de lectura: 19.00h; 19.25h; 19.50h; 20.15h; 20,40h.
 • Dimarts, 5 d’octubre: Capítols X al XVI. Horaris de lectura: 19.00h; 19.25h; 19.50h; 20.15h; 20.40h.
 • Dijous, 7 d’octubre: Capítols XVII al XXVI. Horaris de lectura: 19.00h; 19.25h; 19.50h; 20.15h; 20,40h.
 • Divendres, 8 d’octubre: Capítols XXVII al XXX. Horaris de lectura: 19.00h; 19.25h; 19.50h; 20.15h; 20.40h.

 

Dimecres, 6 d’octubre.

20.00h. Seu Social de Na Jordana. 

 

 •  PROJECCIÓ DEL CURTMETRATGE: HISTORIA DE HOMBRES CON GABARDINA (1987) amb motiu de l’Any Berlanga i col·loqui amb el seu director VICENTE C. DOMINGO*

 Intèrprets: Luis García Berlanga, Javier Gurruchaga, Mercedes Colubi i  Juan V. Martínez Luciano. Sinopsi: Ramón Vendrell, Vendini, un pintor mediocre, mor penjat en estranyes circumstàncies poc després d'acabar el seu últim quadre: Historias de hombres con gabardina. Un documental televisiu intenta recompondre la seua vida en una paròdia crítica sobre l'elogi fúnebre i el llenguatge televisiu. Un reportatge on mai no s’indiquen les autèntiques raons del seu suïcidi.  Entre els testimonis que participen al documental hi trobem un artista faller, rol encarnat pel cineasta Luis García Berlanga.

 *Accés lliure i restringit, fins completar l’aforament permés i seguint les instruccions emeses per les autoritats sanitàries.

 

 

Representantes

  

Monumentos

 

Tirant de Lletra