6_ICONA.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

UNA ALTRA DONACIÓ BELENÍSTICA DE NA JORDANA!

Ahir els nostres representants de 2016, Carmen, Guillem i Pere, van fer entrega en nom de l'Associació Cultural Fallera Na Jordana al Museu Casa de les Roques, de les miniatures dels Gegants del Corpus que vam realitzar per a la proposta belenística del Nadal 2011/2012.

Junt amb nosaltres, la que va ser presidenta de l'Associació "Amics del Corpus", Amparo Peris, cedia el trage que es va confeccionar i amb el que va participar molts anys en la processó del Corpus de València, com a Reina de Saba.

Després de les paraules d'aquells que feien les donacions, Gil Manuel Hernández, director del Museu casa de les Roques del Corpus i director dels Museus de la festa, va agrair la donació fent insistència en què les institucions haurien de fer-se càrrec de conservar estos béns culturals. L'acte ho tancava, amb les seues paraules d'agraïment per tals donacions, el regidor de cultura popular i festes, Pere Fuset.

A continuació adjuntem les paraules de Pedro Borrego Pitarch, President de l'Associació Cultural Fallera Na Jordana, per a l'acte d'entrega de la donació:

“Per a Na Jordana, és un honor tornar novament a realitzar una donació a l’Ajuntament de València. Per a nosaltres és un orgull que allò que fem o allò que produïm com a fallers implicats amb les nostres tradicions i costums, passe a ser domini de tot el poble valencià. Com deia Jaume Sisa ‘La casa nostra sempre ha estat la casa vostra, si és que hi ha cases d’algú’ i les portes del nostre “casal” sempre han estat obertes de bat a bat, com també ho està este Museu, per a tot aquell que desitge contemplar aquells records que els de Na Jordana atresorem. No obstant això, hi ha peces, com la que hui lliurem, que cobren un nou carés i una nova dimensió dins del context que els és propi. I sens dubte esta reproducció dels gegants del Corpus, des d’este Museu i amb horaris d’exhibició molt més amplis, podrà arribar a moltes més persones.

Des de l’any 2002 en què donarem a la ciutat de València els gegants ‘Vicentico i Carmeleta’, que a més de reforçar la festivitat del Corpus han esdevingut emblema de les Festes del nostre barri del Carme, hem efectuat diverses donacions:

· El 2010 vam donar íntegrament la instal·lació ‘Un Betlem d’Exposició’, un homenatge a l’Exposició Regional Valenciana del 1909, que a hores d’ara es mostra a l’antiga Tabacalera, seu de l’Ajuntament al carrer Amadeu de Saboya.

· El 2012 també lliurarem a l’Ajuntament el nostre ‘Betlem als voltants de la casa de la Vila’’, que reproduia a escala la façana de la Casa de la Vila i reproduïa la Cavalcada de Reis. Aquella instal·lació s’exposà en dos ocasions a Expojove i actualmente es troba emmagatzemada a les dependències del consistori.

· El 2015 vam entregar una escena d’ ‘Un Betlem a l’Albufera’ que reproduïa el ‘Tribunal de les Aigües” a esta mil·lenaria institució. Hui es mostra a la Casa Vestuari dins de la seua col·lecció museística.

· I hui, 17 de maig, en vespres del Dia internacional dels Museus, procedim a fer donació de la reproducció dels ‘10 gegants del Corpus de València’, una escena d’un ‘Un Betlem vora la Seu’, amb el qual varem realitzar un homenatge a l’Associació d’Amics del Corpus.

 Amb les esmentades accions només hem pretés posar a l’abast de tothom el fruit del nostre esforç i del nostre treball per la Festa de les Falles, mostrant així un exemple de les seues múltiples vessants, eixes vessants que esperem facen que siga considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per concloure la meua intervenció i al respecte de la donació que hui fem al Museu del Corpus, només m’agradaria citar el nostre mestre Josep Alarte, qui va dir: ‘Els records són la pròpia mesura de la nostra vida’.

I des d’ara a la Casa de les Roques, el record de Na Jordana es farà encara més palés.”

Volem recordar-vos, que el proper dia 29 de maig, la festa del Corpus tornarà al carrer, els Gegants tornaran a xafar murta i per descompat Na Jordana estarà acompanyant a ‘Vicentico i Carmeleta’ (donats per la nostra Associació a l’any 2002) pels carrers del centre de València.

 

 

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra