7_AVANTGUARDA.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

UN NADAL JUNT AL MERCAT

Enguany NA JORDANA et mostra:

Una creativa i original instal·lació que transforma l'objecte de consum quotidia en motiu artístic i ornamental i que recicla envasos mixtos fent ús de pastes, llegums i fruites i verdures naturals i artificials per transformar-los en divertides i sofisticades peces úniques i ornamentals.

Un betlem que com a base per a la creativitat ha fet servir més de 800 tetra briks per recrear els personatges i les escenografies dels diversos passatges evangelics del naixement de Jesuset dins del marc d'un dels edificis modernistes més emblematics de l'arquitectura valenciana: El Mercat Central de Valencia, en la commemoració del centenari de l'inici de la seua construcció i que il·lustra el secular ritual ciutada d'anar a comprar-hi quan arriben els dies de Nadal i les parades competixen normalment entre sí, tal i com feu palés Blasco lbáñez en Arroz y tartana:

"Doña Manuela estaba poseída de una embriaguez de compras, é iba de un punto a otro sin cansarse de derramar la plata ni de llenar la espuerta de Nelet, á cuyo fondo iban a parar el fresco solomillo, las ricas morcillas para la pantagruélica olla de Navidad, los legítimos garbanzos del Saúco comprados al choricero extremeño, y otros mil artículos para cuya adquisición era necesario sufrir los empellones y groserías de una muchedumbre famélica que parecía prepararse para las carestías de un largo sitio (.)"

Una proposta que recrea l'adés i l'ara del major centre d'Europa dedicat a la venda de productes frescos i evoca els tipus, usos, modes i costums relacionats amb el passat i el present d'esta singular construcció.

Un treball 100% artesanal que ens ha fet compilar envasos de totes les dimensions, documentar-nos, pintar, cosir, experimentar, aserrar, retallar, ensamblar, pegar, experimentar i sobretot. imaginar!

Un esperat betlem sempre a l'altura de les expectatives que esdevé un singular reclam per al públic familiar quan arriben les festes nadalenques.

Un any més l'Associació Cultural Fallera NA JORDANA© et convida a visitar el Betlem que ha dissenyat i elaborat.

Des de l'any 2005 este col·lectiu ha aconseguit conferir la seua particular empremta a esta manifestació artesanal vinculada al cicle festiu de Nadal tot i oferint propostes sempre originals i diferents, sense perdre en cap moment la intenció básica de la tradició betlemística, ni la relació d'allo que ofereix amb el propi context valencia.

En el betlem d'enguany s'han disposat figures i elements decoratius elaborats a partir d'envasos de cartró, plastic i alumini lleugers i compactes i altres materials, que han sigut classificats i tractats per tal de constituir l'anatomia dels personatges i de cada part dels elements escenografics i dels expositors o pannells de la instal·lació.

Taps de plastcs, diverses varietats de pastes, llegums i fruits secs, fruites i verdures naturals i ornamentals, flor seca, llana, goma eva, conxes, xufes, passamaneria, retalls de tela, xapa, paper de seda, peces de bijuteria i altres materials han permés conferir-li un aspecto huma a cada personatge i un genuí taranna a cada element escenografic d'esta costumista i artesanal proposta.

La reproducció de la sil·lueta de la fai;ana principal de l'actual construcció modernista, de planta basilical a l'estil d'una pagana catedral de la llum, presideix la instal·lació,tot i simulant fidedignament els basaments de pedra; el zoclo d'obra revestit de rajoleria de réflex metal·lic; les fusteries metal·liques i, com no, la cúpula de ferro, cristall i cerámica coronada per l'inconfundible pennell en forma de cotorra. Una obra nova, que malgrat tindre la seua genesi el 1910 arran de la visita del rei Alfons Xlll a l'Exposició Nacional de Valencia, no es va iniciar fins al 1915 amb l'enderrocament de les cases que fou necessari expropiar.

Les exhuberants parades actuals ateses per venedors de tota mena de productes, compradors compulsius en dies de festa gran, guies, turistes i pispes, snobs abillats de Prada trets d'un sainet que en fa memoria del dispendi i la coentor, gent" compromesa" i noctambula que va de marxa i de tapes i altres tants reten homenatge al Messies, que enguany és nat al Mercat. També li adoren els que regenten o freqüenten les parades exteriors de souvenirs, fruites seques o selectes, orxata, xurros i sucs, datils, torrons, llepolies, vins, paelles, paellers o plats selectes que es troben preparats pretes a porter.

Com també ho fan els antics mercaders dels desapareguts "Mercat Nou" i mercat de les Flors, que van ser enderrocats el 1916 per a la construcció de l'actual edifici. Un mercat pintoresc, colorista i tradicional a l'empar del pardal de Sant Joan, que és esmentat en moltes croniques i llibres de viatges valencians i que acull l'acció de no pocs sainets d'Escalante. L'habitual indret de treball de Tita, la carabassera; el formatger que pregonava les delícies de la mel i mató; el venedor de confits i d'arrop i talladetes per als xiquets; el pardaler; el granerer de Torrent; l'aigüader amb el seu crit d'"Aigua de la Font, ne voleu?"; la porratera; la castanyera; el lleter; l'esmolador, el femater, l'organista de Sollana. Tipus populars urbans immortalitzats en auques, rondalles i pintures del natural, com les de Francisco Olaria, Coqui o retrats al viu, com els de la casa Cuesta, pionera del cinema valencia.

Un conjunt ple de tipisme i d'interes etnologic, amenitzat per diversos diorames que recreen l'anunciació a la Mare de Déu sobre una base de fesols de Santa Pau; l'anunciació als pescadors; la mascleta  que  donava  la  benvinguda  a  la  Festa  de  les  Falles  i  també  la  representació  en  plena postguerra de la revista musical  valenciana  La cotorra del  Mercat, de Paco Barchino i Leopoldo Magenti al teatre Serrano, interpretada per Julio Espí, Encarna Máñez i tres vedettes de bandera.

Reviu les tradicions de Nadal i els costums valencians amb nosaltres i no oblides que enguany NA JORDANA va a armar un Betlem en el Mercat!

En dies de cors oberts t'obrim de bat a bat les portes del nostre cau i et convidem a vore el Betlem que hem armat en el Mercat.

 

EXHIBICIÓ

HORARI DE VISITES:

Del 6 de desembre de 2015 al 4 de gener de 2016

Laborables: de 17.00 a 21.30 h.

Festius: de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 21.30 h.

Tancat  les vesprades: de la Nit de Nadal (24/12); del dia de Nadal (25/12)i el matí del dia de Cap d'Any(31/12)..

Entrada lliure i gratuïta

S'admeten donatius i si ens compreu loteria per als sorteigs de Nadal o del Xiquet, millor!

Pots trobar-nos  a:

Salvador Giner, 9-baix. 46003 València Tel. 96 391 40 32 .

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

www.najordana.es

#betlemnajordana

Seguix-nos: Twitter: @najordana

Busca’ns: Facebook  (Falla Na Jordana)

    

Els personatges antics:

La castanyera L'Afilador Retrats al viu: el fotograf
El Pardalero: "Tres pardalets una aguileta" L'organiste de Soiana La comare de Foios

Dus-te un record: La fallera follonera

Diorames: Paradetes faf;ana principal; Anunciació:Peixacdor,

La Cotorra del Mercat. Revista musical. Estrena Teatre Serrano

Mascleta en color conmemorativa 100é aniversari de la construcció del Mercat Central

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra