4_CULTURA_a.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

UN NADAL DE PAPER

Enguany, NA JORDANA et mostra:

La creativa i original exposició “UN NADAL DE PAPER”

L’ús del paper per a la confecció de betlems compta amb una llarga tradició. Segons els experts, ja en el segle XVII es copiaven figures i es feien gravats a l’aiguafort que després es traslladaven a paper i es retallaven per a muntar Naixements. En el segle XIX es va introduir al territori espanyol la tècnica de la cromolitografia, fet que possibilità la difusió popular dels betlems de paper, sobretot a Catalunya i les Illes Balears, seguint una moda molt estesa arreu d’Europa Central. El primer Naixement de paper imprés a Espanya data de 1886.

Els betlems de paper han tingut una gran varietat en funció de l’habilitat del dibuixant, la seua creativitat, els seus gustos estètics o la seua personal visió i interpretació del passatge evangèlic que ens ocupa. Igual que va ocórrer amb l’estil napolità, este tipus de betlems va perpetuar els costums, les formes de vestir o els personatges propis del moment en què es van afiançar.

Esta modalitat de betlems ha adoptat diferents variants. Així n’existixen de retallables, de montables, de desplegables o d’efectuats a partir del sistema pop-up. Açò implica que per a la seua creació a més de la participació d’un dissenyador, pintor o dibuixant siga necessària la implicació d’un “enginyer de paper” o persona qualificada perquè els distints elements constitutius s’articulen adequadament i el conjunt puga armar-se amb facilitat.

Enguany, NA JORDANA, amb motiu de les festes nadalenques t’oferix una exhibició que et mostra:

  • Un Betlem de papiroflèxia realitzat sota les directrius de l’Associació Espanyola de Papiroflèxia de València.
  • Una col·lecció de betlems de paper de tostemps procedents de 9 països europeus diferents (Alemanya, Anglaterra, Aústria, França, Holanda, Itàlia, Polònia, Suècia i Txèquia), així com de Mèxic, Austràlia o els EUA, a més d’un fum d’exemplars betlemístics impressos en diverses ciutats espanyoles que delectaran iaios i néts.
  • Una sèrie de quasi 200 models betlemístics de la col·lecció particular de JAIME P. BALADO, habitual col·laborador en diverses exposicions monogràfiques sobre esta modalitat de Betlems que han tingut lloc pertot arreu del nostre territori autonòmic, així com en diverses capitals d’Aragó o Castella-Lleó.
  • Dos Betlems dissenyats expressament per a l’ocasió per l’humorista gràfic Antoni Ortiz, Ortifus i l’il·lustrador gràfic Carlos Corredera que ens aporten la seua particular visió i adaptació sobre el tema als temps que corren.

En definitiva, la teua Falla de sempre et presenta la seua pecul·liar contribució a la declaració de la Festa de què forma part com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, dins de la línia mampresa des de 2005 pel col·lectiu que ha aconseguit conferir la seua particular empremta a esta manifestació artesanal vinculada al cicle festiu de Nadal, tot i oferint propostes sempre originals i diferents, sense perdre en cap moment la intenció básica de la tradició betlemística, ni la relació d’allò que ofereix amb el propi context valencià.

Perquè estem convençuts que fer patrimoni no significa competir.

En dies de cors oberts t’obrim de bat a bat les portes del nostre cau i et convidem a compartir amb nosaltres un Nadal de paper.

 

HORARI DE VISITES

De l’11 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017

(Inauguració diumenge 11 de desembre 13.00.)

Laborables: de 17.00h a 21.00h.

Dissabtes i festius: de 10.00h a 14.00h i de 17.00h a 21.00h.

Tancat: Diumenge 18 (matí i vesprada); dissabte 24 (vesprada); diumenge 25 (matí); dissabte 31 (vesprada) i diumenge 1 (matí).

Entrada lliure i gratuïta.

S’admeten donatius i si ens compreu loteria per als sorteigs de Nadal o del Xiquet, millor!

Pots trobar-nos a:

Salvador Giner, 9-baix, 46003 València

Tel. 96 391 40 32.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. ; www.najordana.es

#betlemnajordana; #najordanamola

Seguix-nos: Twiter: @najordana.es

Busca’ns: Facebook (Falla Na Jordana)

 

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra